'In tegenstelling tot wat iedereen denkt kost veiligheid geen tijd. Want het is beter om een minuut in je leven te verliezen, dan je leven in een minuut.'

Schrikt u weleens wakker omdat u in uw droom een familie bezocht waar u die verschrikkelijke boodschap moest brengen? Dat hun vader, zoon, broer, moeder, vrouw of zus niet meer thuiskomt. Of in het ‘gunstigste geval’ mindervalide. Dat scenario blijven we allemaal het liefst zo veel mogelijk van weg. Maar dat valt nog niet mee want we zijn tenslotte allemaal wel eens ‘een beetje dom’. Vandaar ook dat het onderwerp veiligheid begin oktober 2019 op Solids en Pumps&Valves zeker niet mag ontbreken.

Verstand van zaken

Natuurlijk doet u er alles aan uw personeel ervan te doordringen dat ze veilig moeten werken. Maar zeg nou zelf, hoe makkelijk gaat het ‘even dit doen’ en het ‘we doen het altijd al zo’. U stelt regels en procedures op want u heeft verstand van zaken, denkt u. Maar gedrag van uw medewerkers en de cultuur binnen uw bedrijf bepalen de uitkomst. Durven ze elkaar op ‘fouten’ of onveilige situaties aan te spreken? Staat u open voor hun verbeterideeën? Of bent u misschien veiligheidskundige binnen uw bedrijf maar krijgt u geen commitment van bovenaf? 

Zero accidents

Raymond Bekker is consultant bij CHEMGroep dat zich bezighoudt met de zero-accidents-filosofie. “Vanuit mijn jarenlange ervaring als manager bij diverse plants in de Botlek en mijn psychologie-achtergrond weet ik hoe het werkt. Dat pas ik samen met mijn collega’s bij onze klanten toe. Want een plan bedenken is één maar implementeren en borgen daar draait het om. Daar onderscheiden wij ons denk ik ook in.”

Bradley curve

De eerste fase draait om commitment van de directie. Bekker: “Als die er niet achter staat, gaat er niets veranderen.”
Daarna volgt een nulmeting. Bekker vervolgt: “Want alleen daarna kun je die stip op de horizon bepalen. In welke fase bevindt het betreffende bedrijf zich eigenlijk? We leggen dat uit aan de hand van de Bradley-curve. Daarin kunnen bedrijven hun fase ook herkennen.”
Uiteraard moet een bedrijf zijn systemen op orde hebben om überhaupt stappen te kunnen nemen. “In fase 2 slaan we als het ware de piketpaaltjes om vervolgens met elkaar af te spreken hoe daarbinnen te blijven. Deze zogenaamde afhankelijke fase gaat vooral over toezicht en supervisie. Dan staan de randvoorwaarden, of als mooie metafoor de verkeersregels vast en kun je vervolgens handhaven. Hoewel een bekeuring niet ons ultieme doel vormt. In de overgang van fase 2 naar 3 draait het echt om het inzien waarom dingen op een bepaalde manier moeten. Daar willen we iedereen van doordringen om zo draagvlak te creëren.”

Eigen identiteit

Als ander belangrijk aspect noemt Bekker het vasthouden van de eigen identiteit. “Het kan niet zo zijn dat een standaard veiligheidsprogramma werkt voor alle soorten organisaties. Organisaties die willen verbeteren, moeten ervoor zorgen dat eigen sterke, unieke punten bewaakt en bewaard blijven. Dus het klakkeloos overnemen van programma’s van anderen is zelden succesvol.”
Een ander punt is het huidige, ontwikkelde veiligheidsbesef. Want niet alleen de identiteit van het bedrijf ook die van elke individuele medewerker speelt een doorslaggevende rol. Als er nog nooit proactieve aandacht uitging naar veiligheid, hoe kun je dan van medewerkers verwachten dat zij ineens elkaar gaan aanspreken op onveilig gedrag. Ook dit begint bij de leiding van een organisatie.”

in de praktijk

Bij een plant/site met meer dan 1.000 medewerkers, kreeg het hele team naast een trainingsprogramma ook vier weken lang praktijkondersteuning. De directie kreeg duidelijk inzicht wat de verschillen tussen de werkeenheden waren. Dat terwijl die allemaal hetzelfde veiligheidsbeleid hanteren. Ook verhelderde een scan het ontstaan en de leerpunten daarvan. Er werd een veiligheidsverbeterprogramma opgesteld voor de daarvoor in aanmerking komende elementen. Op de goed ontwikkelde elementen liet het bedrijf een onderhoudsprogramma los. CHEMGroep raadt aan zo’n programma elke twee jaar te herhalen. Bekker: “Pas dan is 100 procent borging gegarandeerd.”

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top