Veilige doseersluis voor toxische procesgassen – Pumps & Valves NL
Safe rotary valve for toxic process gases
TBMA Europe BV

Veilige doseersluis voor toxische procesgassen

Titaandioxide kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Bij één van de methodes wordt gebruik gemaakt van chloorgas. Een doseersluis voor dit proces moet dus aan extreem hoge eisen voldoen. hiervoor heeft TBMA een slimme oplossing bedacht.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

SPECIALE LEGERING | Zelfs roestvaststaal AISI 316 is niet bestand tegen het geelgroene, zeer agressieve chloorgas (Cl2) dat wordt gebruikt voor de productie van titaandioxide (TiO2). De installatie-componenten moeten daarom uit een nog hoogwaardiger materiaal worden vervaardigd. Dat geldt ook voor de high-end, drukvaste H-AR350 doorvalsluis van TBMA in het proces. Deze is gemaakt van een zeer speciale legering van (onder meer) nikkel, chroom, molybdeen en niobium. Dit materiaal heeft een uitstekende weerstand tegen diverse corrosieve media – ook chloorgas – en is bestand tegen hogedruk.

DRUKKAMER | Het chloorgas is behalve agressief ook extreem giftig. Een lekkage in het proces zou voor de operators levensgevaarlijk zijn. De sluis is daarom voorzien van extra lantaarndeksels. Deze omsluiten de gewone deksels inclusief lagers, speciale as-afdichtingen en de koppeling aan de aandrijfzijde. De procesdruk in de productielijn ligt boven de 2 barg. Door binnen de lantaarndeksels een druk toe te passen die nog eens ruim 2x zo hoog ligt, ontstaat als het ware een drukkamer. Ingeval de afdichtingen van de rotor gaan lekken, zorgt de overdruk ervoor dat er geen chloorgas vanuit de sluis naar buiten kan lekken.

KRITISCHE PROCESSEN | De special-duty H-AR doorvalsluis is geschikt voor alle kritische processen waarbij sprake is van toxische gassen en hoge procesdrukken. De eerste sluizen in deze uitvoering draaien al twintig jaar naar volle tevredenheid. In de afgelopen jaren heeft de klant, een grote producent in de chemische industrie, dezelfde uitvoering nog een aantal keer besteld.

MAATWERK | TBMA gaat maatwerk niet uit de weg als de toepassing en/of het productieproces dit vragen. De chloorgas-bestendige doorvalsluis is een mooi voorbeeld van de expertise van TBMA, waarbij meer dan een halve eeuw ervaring in stortgoedtechniek, procesengineering en het ontwerpen en bouwen van doseersluizen samenkomt.

Lees het volledige artikel op onderstaande webpagina!

Contact Info

Send us a message

Scroll naar top