'Technologie alleen volstaat niet, bedenk wat u er mee wilt bereiken.'

Predictive Maintenance een black box die u niet begrijpt? En bij CBM en PdM geen idee waar het over gaat? Dan moet u zeker de sessie ‘Data Analytics voor Predictive Maintenance’ bijwonen op Solids en Pumps & Valves begin oktober 2019 in Rotterdam Ahoy. Jules Oudmans wil het mysterie rondom dat onderwerp uit de wereld helpen.

 

Die data daar beschikken we al even over maar hoe kun je ze als asset owner daadwerkelijk nuttig gebruiken? Oudmans weet een pragmatische manier en gaat die begin oktober aan de bezoekers van zijn presentatie toelichten met praktijkvoorbeelden. Daarmee licht hij een tipje van de sluier op van de cursus die hij in uitgebreidere vorm over hetzelfde onderwerp geeft bij IIR.

Visie en doel

“Het draait bij de vertaling van big data om een visie en een doel. Dat wordt heel vaak onderschat. Een aantal jaren geleden begeleidden we vanuit mijn bedrijf UReason de NS. Ze hadden een technologie gekozen maar hoe die nu in te gaan zetten om onderhoud te ondersteunen. De visie: zodra er een trein binnenrijdt op het onderhoudsbedrijf moet meteen duidelijk zijn welk onderhoud die behoeft.”

Oudmans houdt zich al bijna dertig jaar bezig met Artificial Intelligence in combinatie met onderhoud. Hij adviseerde bedrijven in de (petro)chemie, defensie, telecom en aerospace.

Iedereen kan het

Hij richtte zo’n 20 jaar geleden UReason op toen de Amerikaanse AI MIT spin-off waar hij werkte een richting koos die hij niet zag zitten. “De achilleshiel bij het toepassen van AI is dat alles draaide om kennis. Je kon niets zonder consultant of engineer om je de weg te wijzen. Nu werken we vanuit het principe dat wij er op de lange duur tussenuit gaan en dat iedereen zelf met een programma moet kunnen werken. Met onze software stellen wij de asset owner in staat om met zijn datasets van pompen en kleppen zelf zijn onderhoud en productieplanning te optimaliseren. Daar is niets mistigs aan je moet alleen begrijpen hoe de technologie jou kan ondersteunen.”

Oudmans houdt zich al bijna dertig jaar bezig met Artificial Intelligence in combinatie met onderhoud. Hij adviseerde bedrijven in de (petro)chemie, defensie, telecom en aerospace.

Predictive Maintenance

Oudmans signaleert een omslag van het procesgerichte van 20 jaar geleden naar een methode nu waarbij elke component tot op detailniveau te volgen is. “Alle informatie is embedded en zit in het apparaat zelf.” Zonde om al die gegevens niet te gebruiken.

Oh ja, mocht u nog lopen te gissen naar de afkortingen aan het begin van dit artikel: CBM staat voor Condition Based Maintenance en PdM betekent Predictive Maintenance. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top