'Als veiligheid niet in het hart zit, komt het ook zeker niet in het verstand!'

Normaal gesproken duurt de training Onderhouds- en reliabilitymanagement bij IIR zeven dagen. Trainer Jakob van der Wal neemt daarin het stuk veiligheid op zich. Hij heeft niet de illusie dat hij alles in die driekwartier voor de deelnemers op Solids en Pumps & Valves 2019 kan behandelen. Maar de bezoeker gaat begin oktober volgens hem wel naar huis met praktische handvatten.

Weet waar je staat

Van der Wal werkte ruim 26 jaar voor Shell op het gebied van veiligheid. “Ik vervulde verschillende functies en trad de laatste acht jaar van mijn dienstverband op als HSE-manager binnen de NAM.”
Dat was tot het jaar 2016 toen hij voor zichzelf begon als HSE leadership consultant. Naast zijn consultantwerk geeft hij training over risicomanagement en implementatie van een veiligheidscultuur. “Ik benoem daarin maar ook begin oktober in Rotterdam in ieder geval de valkuilen en de belangrijkste elementen van een veiligheidscultuur. Daarnaast laat ik zien hoe essentieel het is dat een bedrijf zelf weet waar het staat. Pas dan kun je dagelijkse vooruitgang meten. En dan is het niet relevant of je van een 3,6 naar een 3,7 gaat. Nee het gaat om de stappen die je maakt en de betrokkenheid die je voelt bij de medewerkers.”

Hearts & minds

Hij refereert daarmee aan de toolkit ‘Hearts & Minds’ van het Energy Institute waar hij een deel van zijn werkwijze op baseert. “Je moet goed kijken naar de zwakke plekken in een organisatie. Ik merk dat in sommige bedrijven incidenten niet worden gemeld. Terwijl je daar organisatiebreed, dus medewerkers en management juist zo veel van kan leren.”

Hij benadrukt het belang van volledig authentiek commitment vanuit het management. “Als zij zomaar een verhaal afsteken omdat het nu eenmaal zo hoort, prikken medewerkers daar zo doorheen. Het veiligheidsmanagementsysteem moet integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Vaak zijn de belangrijkste verbeteringen te realiseren door bedrijfsprocessen te verbeteren.”

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top