Grijp de kansen voor (her)gebruik van afval- en proceswater

Grijp de kansen voor (her)gebruik van afval- en proceswater

ROTTERDAM – Onze watervoorziening staat onder druk. Wereldwijd brengen watervervuiling en watertekort mens en natuur in gevaar. Deze tijd vraagt, ook van de industrie, creatieve en duurzame oplossingen door bijvoorbeeld het hergebruiken van afval- en proceswater. Daarom organiseert Easyfairs tijdens Pumps&Valves 2023 in Rotterdam kennissessies op het Afval-en proceswaterplein. Onderzoekers en experts van WaterAlliance en KWR verzorgen verschillende kennissessies.

Proceswater

Op beide dagen komt in de ochtend WaterAlliance aan de beurt. Op woensdag 4 oktober kiest het met verschillende partijen voor de insteek van proceswater. Behandeling en gebruik van leidingwater, grondwater of oppervlaktewater kan echt niet meer. Tenzij het gaat om hergebruik en fit for purpose, alleen de hoogstnoodzakelijke behandeling. Door de terugwinning van energie en grondstoffen en juiste behandeling ontstaat een in feite onuitputtelijke bron.

Partijen als Burkert, Krohne, Nijhuis Ozone, Normec Kalsbeek en VDH nemen de bezoeker mee in de mogelijkheden die al bestaan. Zij verzorgen een presentatie maar er bestaat ook ruimte voor discussie.

Koelwater

Donderdag 5 oktober presenteren Water Alliance-partners als ACN Water Treatment, Blygold, Hydroscope en Kelvion samen met KWR hun visie op de uitdagingen van koelwater.

Dit inmiddels niet meer uit ons bestaan weg te denken fenomeen verbruikt vooral bij natte koeltorens grote hoeveelheden chemicaliën om corrosie en kalkafzettingen te voorkomen. Kan dat niet wat minder? De industrie besteedt daar al veel aandacht aan maar RWS eist nu chemicaliën-arme koelwaterbehandelingsmethoden. Maar wat betekent dit voor de kwaliteit en de volksgezondheid? Dave van Harten van het bedrijf Kelvion en lid van de expertgroep Koelwater legt de werking koeltorens uit. Na een presentatie door Blygold over het biocidengebruik en Kevin Kanters van Hygroscope over het legionellarisico gaat Manfred Jansen van ACN Water Treatment en lid expertgroepen Biocides en Koelwater in op het totaalplaatje. Nienke Koeman van KWR behandelt vervolgens de chemie-arme koelwaterconditionering.

Circulariteit

Beide middagen verzorgt KWR kennissessies rondom water en circulariteit. Waar liggen de kansen voor de procesindustrie? Hoe kunnen Hoge Temperatuur Opslag (HTO) of groene waterstof hierbij een rol spelen? Hoe zit het met microbiologische veiligheid bij waterhergebruik? En hoe kunnen industrie en waterbedrijven elkaar beter vinden en samenwerken?

Senior onderzoeker Joep van den Broeke vertelt meer over het Europese onderzoeksproject Ultimate. Daar werkt men aan het demonstreren en valideren van oplossingen voor het terugwinnen en hergebruik van water, grondstoffen en energie uit industrieel afvalwater. Van food tot petrochemie. Kees Roest gaat in op de organisatie van samenwerken aan circulariteit. Zoals bijvoorbeeld met de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s). Hiermee stimuleert de Nederlandse overheid vraaggestuurde ontwikkeling en toepassing van kennis en innovatie. Het samenwerken van bedrijfsleven, onderzoeksorganisaties met eindgebruikers staat hierbij centraal. Daarnaast verzorgen KWR-onderzoekers Nienke Koeman, Ron Bol en Niels Hartog ook diverse kennissessies met voorbeelden uit de praktijk.

Rotterdam Processing Week

Kortom, voor de bezoeker van de drie beurzen Solids, Pumps&Valves en M+R behorende tot de Rotterdam Processing Week, uit de procesindustrie én uit de watersector een mooie gelegenheid om kennis op te doen en te netwerken.

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jill Doomernik, Event Marketeer Industrial. Tel.: (0)183 680 642, email: jill.doomernik@easyfairs.com.

7914074b-12fc-4b4b-8069-9dfd6337b729

Deel dit bericht

Scroll naar top